מה זה קונסטרוקטור? האם מדובר במהנדס בניין והאם כל מהנדס בניין הוא גם קונסטרוקטור? באילו שלבים של פרויקט בנייה נדרש קונסטרוקטור? האם הוא נדרש גם במסגרת פרויקט שיפוץ דירה? האם זה נכון שכל שלב בתהליך הבניה מחויב באישור קונסטרוקטור על מנת להמשיך הלאה לשלבים הבאים? מי אחראי לגייס את הקונסטרוקטור – הלקוח או קבלן הביצוע? את כל התשובות לכל השאלות הללו ולשאלות נוספות, תוכלו למצוא ממש כאן במדריך הבא שבסופו נפרט בפניכם גם מספר טיפים שיסייעו לכם למצוא ולבחור קונסטרוקטור בגולן.
מה זה קונסטרוקטור ובאילו מקרים הוא נדרש?
קונסטרוקטור הוא בעצם מהנדס בניין בעל הסמכה מיוחדת והתמחות בתחום השלד. כל פרויקט בניה מתבצע במסגרת מספר שלבי מפתח, החל בתכנון, דרך בניית השלד, עבודות גמר ואכלוס. שלב השלד הוא השלב בו המבנה נבנה בפועל, השלב בו המבנה מקבל את התצורה שלו ואת יציבותו המבנית. בשלב השלד מבוצעות כל יציקות הבטון והוא כולל את יסודות המבנה, את בסיס המבנה, את קירות מעטפת החוץ של המבנה, את מחיצות הפנים, את התקרות ואת גג המבנה. לאחר סיום שלב השלד מתקבל מבנה עומד ויציב אך עירום לחלוטין. או אז נכנס לפעולה קבלן הגמר "ומלביש" את הבית באמצעות ריצוף, טיח, צבע, חיפוי, כלים סניטריים, חלונות, דלתות, ארונות מטבח וכן הלאה.
החוזק המבני
והיציבות של כל מבנה, נקבעים מן הסתם, לא על פי הטיח והריצוף אלא על פי השלד ועל כן נדרש איש מקצוע ייעודי שיעקוב אחר תכנון ובניית השלד ויוודא שהכל מבוצע על פי הכללים והתקנים ההנדסיים הנדרשים. המשמעות היא שבכל פרויקט בנייה חדשה חייב להיות מעורב קונסטרוקטור וכך גם בכל פרויקט שיפוצים שכולל בתוכו עבודות על שלד המבנה. כך למשל, אם אתם רוצים לשבור קיר בביתכם, להוסיף חדר, להוסיף ממ"ד, להוסיף מרפסת, לבצע הרחבות לשלד הקיים – בכל המקרים הללו, אתם צריכים למצוא קונסטרוקטור בגולן שילווה את הפרויקט ויאשר אותו.
באילו שלבים של תהליך הבנייה מעורב קונסטרוקטור?
באיזה שלב כדאי כבר להתחיל לחפש קונסטרוקטור בגולן? ובכן הקונסטרוקטור מתחיל את עבודתו בפרויקט כבר בשלב התכנון וליתר דיוק באישור תכנית הבנייה. תכנית הבנייה מגובשת על ידי אדריכל, שמולו אתם מתנהלים כמה זמן שנדרש על מנת לבנות את הבית שלכם על הנייר. את תכנית הבנייה הזאת צריך האדריכל לבנות על פי עקרונות, כללים ותקנים הנדסיים והאיש שמאשר שכך אכן נעשה הוא קונסטרוקטור. הקונסטרוקטור בוחן את תכנית הבנייה, קובע האם יש להוסיף קירות או עמודי תמך במיקומים מסוימים והאם השלד עומד בכללים הנדרשים. במידה ונדרשים תיקונים, הקונסטרוקטור לא יאשר את תכנית הבניה לפני תיקונה. במידה והכל תקין, יחתום הקונסטרוקטור על התכנית ובכך יהפוך אותה לתכנית "חיה". כל המשך עבודה על הפרויקט החל בהוצאת היתרי בניה וכלה בתחילת עבודות בשטח, מותנה בחתימתו של הקונסטרוקטור על תכנית הבניה ובלעדי חתימה זאת לא ניתן להמשיך הלאה בפרויקט.
השלב הבא
שבו מעורב קונסטרוקטור בתל אביב הוא השלב של בניית השלד, החל משלב קידוח הכלונסאות להנחת היסודות ועד שלב בניית הגג המסיים של הפרויקט. איש המקצוע הראשון שפוקד את שטח המגרש הוא המודד המוסמך. המודד מבצע את כל המידות הנדרשות ומסמן את גבולות המגרש, את קווי המתאר של המבנה ואת המיקומים המדויקים שבהם יש לבצע את קידוחי הכלונסאות. לאחר מכן מבוצעים הקדחים, כלונסאות הברזל מוכנסים לקדחים ועליהם מבוצעת יציקת בטון. בשלב הזה מגיע הקונסטרוקטור ועוקב אחר תהליך יציקת הבטון שהוא למעשה התהליך שמקבע את הכלונסאות במקומם ויוצר את התצורה הסופית של היסודות. לאחר יציקת היסודות צריך הקונסטרוקטור לאשר בחתימתו את תקינות היסודות על מנת שניתן יהיה להמשיך הלאה. משלב זה ועד סיום שלב בניית השלד, עוקב הקונסטרוקטור אחר תהליך הבנייה ומגיע לשטח בצמתים המרכזיים על מנת לבחון את תקינות השלד ולאשר את המשך הבנייה. כפי שניתן לראות, קונסטרוקטור בתל אביב ממלא תפקיד מכריע בפרויקט הבנייה ולמעשה ללא מעורבות שלו וללא אישורו, לא ניתן לסיים ואפילו לא להתחיל פרויקט בניה.
האם נדרש קונסטרוקטור גם בפרויקט שיפוץ דירה?
בפרויקט בניה חדשה אין כל ספק שאתם צריכים למצוא ולגייס קונסטרוקטור בגולן על מנת שניתן יהיה להשלים את הפרויקט. יחד עם זאת, מעורבות של קונסטרוקטור נדרשת גם בפרויקט שיפוץ סטנדרטי, אם הפרויקט כולל בתוכו ולו פעולה אחת בודדת שקשורה לשלד המבנה. מידת המעורבות הנדרשת של הקונסטרוקטור נקבעת בהתאם להיקף השינויים המבניים שמבוצעים בשלד. כך למשל, אם פרויקט השיפוץ שלכם כולל בתוכו החלפת ריצוף, שיפוץ חדר אמבטיה, עבודות גבס, החלפת חלונות ודלתות, החלפת תשתיות מים וביוב וצבע חדש, אתם לא זקוקים לקונסטרוקטור, שכן כל הפעולות הללו מבוצעת בשכבת הגמר של המבנה ואינן משפיעות על שלד המבנה. יחד עם זאת, אם אתם רוצים לשבור קיר או אפילו לפתוח בו פתח, אם אתם מוסיפים מרפסת חדשה או מרחיבים מרפסת קיימת, אם אתם מוסיפים חדר נוסף או ממ"ד או הרחבה של המבנה הקיים – בכל המקרים הללו, מבוצעים למעשה שינויים מבניים בשלד עצמו ולכן נדרש קונסטרוקטור לאישור הפעולות השונות, הן לפני ביצוען והן לאחר מכן.
מי אמור לגייס את הקונסטרוקטור לפרויקט?
ובכן, התשובה לשאלה זו תלויה בעיקר באופי הניהול של הפרויקט שלכם. כך למשל, אם אתם בונים את ביתכם הפרטי במודל בנה ביתך ואתם מחליטים לקחת שליטה על הפרויקט כולו ובתוך כך גם לגייס את כל אנשי המקצוע ולנהל אותם, הרי שהאחריות למצוא קונסטרוקטור בגולן היא שלכם. לעומת זאת, אם אתם מחליטים להאציל את משימת ניהול הפרויקט על חברת בנייה או חברת ניהול פרויקטים, הרי שמשימה זו עוברת לידיה של אותה חברה והיא אשר תגייס את הקונסטרוקטור כנדרש. מה שכן צריך להבהיר הוא שבכל מקרה, קבלן הבניין הוא לא האיש האחראי על גיוס הקונסטרוקטור, שכן מעורבותו של הקונסטרוקטור בפרויקט מתחילה עוד בשלב התכנון, לפני שבכלל בחרתם קבלן. זה אומר שכן תוכלו להיעזר באדריכל המלווה אתכם לצורך בחירת מהנדס קונסטרוקטור בגולן, או לחילופין, אם אתם בוחרים לעבוד עם קבלן מפתח (קבלן שמלווה את הפרויקט משלב התכנון ועד שלב מסירת המפתח ללקוח), הרי שקבלן המפתח יוכל לגייס את הקונסטרוקטור עבורכם כבר בשלב התכנון.
כמה עולים שירותי קונסטרוקטור בגולן?
ובכן, עלות השירות של מהנדס קונסטרוקטור תלויה מאוד בהיקף המעורבות שלו בפרויקט. הקונסטרוקטור יכול ללוות פרויקט שלם מתחילתו ועד סופו, הוא יכול לתת ייעוץ נקודתי או לתת אישור לשינוי מבני נקודתי. בכל אחד מן המקרים, היקף העבודה והמעורבות של הקונסטרוקטור שונה לחלוטין ובהתאם לכך גם המחיר. ככלל, ליווי של קונסטרוקטור לפרויקט בניית בית עד 120 מ"ר במפלס אחד תעלה לכם בין 10000 שקלים ועד 15000 שקלים לפני מע"מ. בפרויקט לבניית מבנה עד 300 מ"ר ושני מפלסים, יעלה לכם ליווי של קונסטרוקטור בגולן בין 15000 שקלים ועד 20000 שקלים. במבנים גדולים יותר של עד 400 מ"ר ועד ארבעה מפלסים, יעלה השירות בין 20000 שקלים ועד 30000 שקלים.
אם אתם זקוקים לייעוץ לקראת ביצוע תוספת בניה כמו מרפסת, חדר, ממ"ד, פרגולה וכן הלאה, המדובר בעלות של 1500 עד 2000 שקלים. גיבוש תכנית לביצוע תוספת הבניה על ידי קונסטרוקטור בתל אביב, יעלה לכם בין 2000 ועד 10000 שקלים, כמובן בהתאם להיקף התוספת והמורכבות שלה.
קונסטרוקטור בגולן יכול להעניק לכם סיוע גם בתהליכי רכישה של בית וזאת באמצעות בדיקות שמבצע הקונסטרוקטור בכדי להעריך את מצבו המבני של הבית ולוודא שהוא במצב תקין וצפוי להחזיק מעמד עוד עשורים ארוכים. בין הבדיקות המרכזיות המבוצעות לפני רכישת דירה אפשר למצוא את השירות של סקירה ויזואלית עם חוות דעת מקצועית, ואלו יעלו לכם בין 1000 שקלים ועד 3500 שקלים. בדיקת יציבות תעלה לכם 1000 עד 3500 שקלים ובדיקת עומסים תעלה עד 1500 שקלים. מהי בדיוק הבדיקה שאתם רוצים לבצע? ובכן, את זה יקבע הקונסטרוקטור בעצמו בהתאם למאפייני המבנה. מבנים חדשים יחסית יכולים להסתפק בבדיקה ויזואלית, בעוד מבנים מיושנים זקוקים לבדיקת עומסים ובדיקת יציבות מבנית. על כך כאמור, יחליט הקונסטרוקטור בעצמו.
איך תבחרו קונסטרוקטור בגולן?
ובכן, אם החלטתם שאתם מנהלים את הפרויקט ואתם בוחרים את אנשי המקצוע לפרויקט, חשוב מאוד שתקדישו את המאמץ הנדרש לבחירת הקונסטרוקטור המתאים. יחד עם זאת, לא מדובר במשימה מורכבת מדי. כדאי פשוט לפנות לאנשי מקצוע בתחום הבניין או השיפוצים, כמו למשל קבלנים, אדריכלים, מעצבי פנים וכדומה, ולקבל מהם חוות דעת מקצועית על מספר קונסטרוקטורים. משם, אתם פשוט מבקשים הצעת מחיר מכל אחד מהקונסטרוקטורים ומבצעים השוואת מחירים ביניהם. זה לא אומר שאתם אמורים לבחור בהצעה הזולה ביותר, אבל אתם כן רוצים לבחור בקונסטרוקטור שמספק לכם את השירות המקצועי ביותר במחיר הכדאי ביותר ועל כך תוכלו ללמוד מחוות הדעת שקיבלתם בשילוב ההצעות שניתנו לכם.
הדבר החשוב ביותר בבחירת קונסטרוקטור בגולן
הוא לוודא שאכן מדובר במהנדס בניין ואכן מדובר במהנדס בעל הסמכת קונסטרוקטור. בכל עבודה עם הרשויות, כמו למשל פנייה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה או לרשם המקרקעין, תיבחן זהותו של הקונסטרוקטור החתום על המסמכים וכדאי מאוד שאותה חתימה תהיה אכן שייכת לקונסטרוקטור שהוסמך והורשה על ידי הרשויות. את הקונסטרוקטור שלכם אתם רוצים לגייס כבר בשלב התכנון כאשר אתם עובדים עם האדריכל ומתקרבים לשלבי הסיום של גיבוש תכנית הבנייה. שימו לב שישנם קונסטרוקטורים רבים שהם גם אדריכלים מורשים ויכולים לבצע עבורכם את כל עבודות התכנון תחת קורת גג אחת.
ואחרי שאמרנו את כל זה, ההמלצה הטובה ביותר שאנחנו יכולים לתת לכם היא להאציל את כל נושא ניהול הפרויקט על חברת ניהול/ חברת בנייה/ קבלן מפתח שינהלו עבורכם את הפרויקט, ובמסגרת זו גם יהיו אחראים על מציאת ובחירת קונסטרוקטור . ענף הבנייה הוא ענף מורכב מאוד ופרויקט בניה הוא פרויקט מקצועי מאוד, שבו מעורבים שורה ארוכה של אנשי מקצוע מתחומי התמחות שונים. ללא הידע וההיכרות עם ענף הבנייה ועם האופן בו צריך להתנהל פרויקט בנייה, יהיה לכם קשה מאוד להשלים את הפרויקט בהצלחה ובעלות המינימלית האפשרית. חברת ניהול יכולה להבטיח לכם לא רק ראש שקט ושלווה נפשית, אלא גם ניהול יעיל מאוד של תהליך הבנייה, באופן שיחסוך לכם המון כסף ויאפשר לכם לגייס את האנשים הטובים ביותר לפרויקט, ובמקרה הזה קונסטרוקטור בגולן.